Aktuális COVID-helyzet és korlátozások Kenyában

2020.11.17. | Utazás

Kenyában aktuálisan a vírushelyzet hasonló a hazaihoz. Annyiban legalábbis, hogy itt is tart a második hullám, a napi esetek száma pedig meghaladja az első hullám csúcsát is. Bár laikusként elég nehéz valós következtetéseket levonni. Egyrészt alacsony a napi tesztek száma (azaz messzemenő következtetéseket a számokból nem lehet levonni). Másrészt állandóan változik a tesztek száma.Aktív Covid esetek száma Kenyában

Nagy átlagban olyan 15-20% körül van a pozitivitási ráta, azaz az elvégzett tesztek 15-20%-a lesz pozitív. Hogy ténylegesen mennyi eset van, azt senki sem tudja. Mindenesetre szinte az összes görbe (összes eset, aktív esetek, napi és összes halálozások száma) felfelé kúszik egyelőre.

Mondjuk, még így is jobban áll Kenya, mint Magyarország… Kenyában 1 millió lakosra 1323 megbetegedés és 24 haláleset jut, Magyarországon 15,818 eset, illetve  340 haláleset. Bár Magyarországon – lakosságarányosan – kb. tízszer annyi tesztet is végeznek, szóval simán lehet, hogy Kenyában a magyarországihoz hasonló a helyzet, csak nem annyira jól dokumentált… (Pedig azt mondják ugye, hogy Magyarországon is túl kevés tesztet végeznek ahhoz, hogy a valós helyzet megállapítható legyen… 🙁 )
Megj.: ez a cikket néhány napja írtam, csak nem sikerült megosztani. Most megosztás előtt frissítettem a fenti számokat. A kenyai számok csak kis mértékben változtak, a hazaiaknál viszont volt nagyobb volt az ugrás. Nem akarok ebből semmiféle következtetést levonni, csak meglepett…

A helyzet eredményeként Kenyában november elején néhány újabb korlátozást vezettek be, illetve vissza:

  • A kijárási tilalmat kissé szigorították: este 11 helyett már 10 órakor kezdődik (azaz a kijárási tilalom 22.00 és 04.00 óra közöt tart).
  • Ennek megfelelően a bárok, éttermek és minden hely, ahol enni vagy inni lehet, este 9-kor zár.
  • Minden nyilvános és politikai eseményt és gyülekezést betiltottak, ilyen rendezvényt csak zárt térben – természetesen a COVID-protokollok betartása mellett – lehet tartani, maximum az ülőhelykapacitás harmadának megfelelő létszámmal.
  • A templomok és mecsetek szintén az ülőhelykapacitás harmadának megfelelő létszámmal működhetnek (és a COVID-protokollok betartása mellett).
  • Az 58 év feletti közalkamazottakat távmunkára biztatják.
  • Amennyiben szükségessé válik, egyes megyéket újból lezárhatnak (de erről nincs még döntés, csak meglebegtették…).
  • A közszolgáltatásokban és hivatalokban a maszk viselése kötelező, maszk nélkül nem szolgálnak ki senkit.
  • A megnyitott iskolák (évfolyamok) nyitva maradnak – kivéve, ha magas COVID-esetek miatt be kell zárni, mint az néhány helyen már előrfordult.
  • A többi évfolyam azonban az idén már nem fog visszatérni az iskolapadba. (Ennek a mi két fiúnk borzasztóan örült. 😀 ) 

Mindezek az intézkedések 60 napig (azaz 2021. január 3-ig) maradnak érvényben. 

Hamarosan kiderül, hogy volt-e bármilyen pozitív hatása ezeknek az intézkedéseknek, illetve, hogy fog-e lassulni ezek után a vírus terjedése…

Szerintem a politikai rendezvények betiltása, határozottan segít. Az ilyen rendezvények az augusztusi nyitás után nagyon elszaporodtak. Minden hétre jutott egy nagyobb rendezvény, mert a 2022-es választásokra meg akarják változtatni a rendszert, a változásokról pedig népszavazást akarnak tartani. Már a vírus előtt is, illetve most a korlátozások enyhítését követően is, ehhez kampányoltak ezerrel. Ezeken a rendezvényeken viszont semmiféle COVID-protokollt nem tartottak be: egymás hegyén tobzódtak az emberek maszk nélkül. Nyilván nincs róla statisztika, hogy ezek a rendezvények milyen arányban járultak hozzá a számok növekedéséhez, de gyanús, hogy nem kicsit… 

Archívum

Tetszik? Iratkozz fel!

Ha szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és az aktuális hírekről, iratkozz fel hírlevelemre. 

Pin It on Pinterest

Share This