Életed első szafarijára készülsz? Először ezeket érdemes átgondolnod….

Kenyában számos nemzeti parkban lehet szafarizni, melyek között – méretben, tájképben és állatvilágban is – nagy különbségek vannak. Az, hogy melyik nemzeti parkokat érdemes felkeresni, és milyen hosszú legyen a szafari, több szemponttól is függ: 

 1. Csak szafarizni szeretnél vagy a tengerparton is eltöltenél pár napot? Esetleg a tengerpart lenne a lényeg, de ha már erre jársz, „kicsit” szafariznál is? 
 2. Mennyi időt tervezel Kenyában tölteni, és ezen belül mennyi ideig szeretnél szafarizni? 
 3. Nairobiba vagy Mombasába érkezik a géped? (Ha még nincs meg a jegy, akkor a többi szempont alapján, ezt is el tudjuk dönteni.)
 4. Milyen állatokat szeretnél látni? Elefánt, oroszlán, gepárd, leopárd, zebra, zsiráf stb. Esetleg az ún. öt nagyvad (Big 5) a cél? A flamingók és/vagy a madárvilág érdekel? 
 5. Milyen egyéb program érdekel még? Helyi törzsek, kávé- vagy teafarm, városnézés?
 6. Milyen költségvetésben gondolkodsz? Általában nem ez szokott a kiindulási alap lenni, de előfordult már, hogy a rendelkezésre álló keretet „maxoltuk ki” (azaz a kerethez kerestük a legmegfelelőbb programot).

Mivel mi jellemzőn privát túrákat szervezünk (azaz az autóban csak ti vagytok), így a  programot személyre tudjuk szabni, és az elvárásokhoz tudjuk igazítani a programot. 

Szafarira Kenyában alapvetően két fő irány van

1. Masai Mara

Egyértelműen ez a legnépszerűbb és egyben legjobb szafari desztináció. Különösen izgalmas – és így sajnos a legdrágább is – a július-augusztus-szeptemberi időszakban, de egyéb időszakokban is lenyűgöző. Ahogy az egyik sofőrünk szokta mondani: „Masai Mara sosem okoz csalódást”. 🙂

Júliusban kezdődik az ún. nagy vándorlás, amikor a gnúk átkelnek a Mara folyón. Ilyenkor az átkelés felejthetetlen látványán túl, előfordulhat, hogy „ameddig a szem ellát” gnúk és zebrák veszik körül az embert. Tényleg egészen lenyűgöző. Viszont ilyenkor más állatok – például az elefántok – kicsit háttérbe szorulnak, illetve más területeket vesznek célba, így előfordulhat, hogy kevesebbet látunk belőlük. A nagy vándorlás idején érdemes lehet egy kicsit – egy-két éjszakával – hosszabb időt tölteni a parkban.

Ugyanakkor, aki az ún. Big 5-ot – azaz az öt híres nagyvadat: oroszlán, orrszarvú, elefánt, bivaly, leopárd – szeretné látni, annak egyértelműen Masai Mara legyen a fő úticél. 

Attól függően, hogy milyen időszakban érkezünk, Masai Mara mindig más arcát mutatja nekünk. Az esős évszak (március-április, illetve október) idején buja, zöld növényzet jellemző, amelyben nehezebb felfedezni az állatokat. A száraz évszakban viszont tipikus szavanna vár minket, és az állatok nagy részét is egyszerűbb kiszúrni. 

2. Tsavo

Tsavo (ejtsd: sszavo) Kenya legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja (viszont nem látogatható a teljes park, így szafari alatt a tényleges méreténél kisebbnek tűnik). Itt is jelentős állatvilág található – különösen sok az elefánt és az oroszlán – viszont itt biztos, nem fogunk orrszarvút és leopárdot látni. (Utóbbi állítólag van, csak „ritkán lehet látni”. Gyanús, hogy ez inkább csak marketing szöveg, legalábbis én még sosem láttam itt leopárdot.

Tsavonak két fő része van: Kelet-Tsavo és Nyugat-Tsavo. Előbbi kisebb, de állatvilág szempontjából érdekesebb. Nyugat-Tsavoban méretéből és növényzetéből fakadóan nehezett az állatokat megfigyelni, viszont a táj nagyon érdekes: megkövült lávafolyások, egy hangulatos kis tavacska vízilovakkal stb. Egészen különleges a látvány. Nyugat-Tsavot ezért inkább azoknak szoktam ajánlatni, akik 7-8 – vagy akár több – napos szafarin vesznek részt, és már „eleget” láttak. Vagy akik a tengerpartról indulva csak Tsavoba jönnek, ott viszont akár 4-5 napot is szívesen eltöltetnének.  

Kelet-Tsavot – illetve általában a Tsavo régiót – két, illetve három esetben szoktam ajánlani: 

 1. Azoknak, akik főleg a tengerparton időznének, de azért szeretnének néhány napig szafarizni is. (Én minimum 3 napot – 2 éjszakát – javaslok itt eltölteni. Az ennél rövidebb szafarik, nagyon rohanósak. Majdhogynem többet utazik az ember a főúton, mint amennyit a parkban szafarival tölt.)
 2. Akik szeretnének ugyan szafarizni, de nem túl hosszú ideig és/vagy nem akarnak sokat autóban ülni (mármint a szafarin kívül, autóúton). (Itteni viszonyok között Tsavo a tengerpartról egy könnyen elérhető nemzeti park, amihez viszonylag keveset – 2-3 órát – kell csak autózni.)
 3. Akik Nairobiból indulva elsődlegesn Masai Maraba indulnak, majd onnan további nemzeti parkok érintésével Mombasa felé veszik az irányt. Ez esetben a Mombasa felé tartó úton – a nagy távolságok miatt – egy éjszakára mindenképpen ajánlott meg állni Tsavoban. Ebben az esetben az egyéb programoktól – és persze az érdeklődéstől – függően szoktam Kelet- vagy Nyugat-Tsavot ajánlani.

3. Egyéb parkok, amiket érdemes lehet felkeresni

Amboseli NP

Amboseli leginkább a Kilimanjaro miatt izgalmas. Vannak persze állatok is, de nincs semmi igazán különleges, olyan, amit máshol ne láthatnál. A Kilimanjaro látványa viszont – akár önmagában, akár állatokkal az előtérben –  megér egy éjszakás kitérőt. 🙂 

Akár Nairobiból, akár a tengerpartról indulva reális úticél lehet, illetve egy 7-8 napos „körútba” is beilleszthető.

Nakuru Nemzeti Park

Nakuru NP korábban a flamingókról volt igazán híres, de a flamingók mostanában kisebb számban időznek csak itt. (Flamingót a Magadi-tónál vagy a Bogoria-tónál lehet mostanában jó eséllyel nagy számban látni, de utóbb kicsit messze van.) A flamingókon túl azonban érdemes idelátogatni az orrszarvúak és a Rothschild zsiráfok miatt is. Előbbit itt nagyobb eséllyel látni, mint Masai Marán, utóbbi pedig csak itt van Kenyában. (Illetve van Nairobiban a zsiráfközpontban is, de az gyakorlatilag egy állatpark, ott nem a természetes közegükben vannak a zsiráfok. Azzal együtt, hogy a központ fantasztikus munkát végez a zsiráfok megmentése érdekében. )
Emellett a Nakuru Nemzeti Parkben látni mindenféle egyéb állatot is: pl. víziantilop, impala, bivaly, de ezeket jó eséllyel máshol is lehet látni.

Nakurut azoknak ajánlom, akik 1) biztos(abb)ra akarnak menni orrszarvú tekintetében; 2) Nairobiból indulnak, de nem akarnak hosszú szafarira menni (Nakuru egynapos kirándulás keretében is elérhető). 

Naivasha-tó

Nagyon izgalmas madárvilággal rendelkezik. Én nem vagyok egy nagy madárrajongó, de itt simán el tudok órákat tölteni a tavon egy csónakban. 🙂 Illetve egy kis szerencsével egész közelről lehet itt látni vízilovakat és krokodilokat is. 
Illetve van még egy nagyon érdekes rész: van egy sziget, ahová csónakkal lehet kimenni, és mivel a szigeten csak növényevő állatok vannak (zsiráf, bivaly stb.), ezért szabadon lehet sétálni nagyon közel az állatokokhoz.  

(Plusz emellett a 7-8 napos programokba például a távolság miatt is be szoktuk tenni Naivashat, mert Masai Mara túl messze lenne Amboselitől egy nap alatt, egyéjszakás Naivasha megállóval viszánt már kezelhetőbb.)

Samburu NP

Nekem ez az egyik kedvenc nemzeti parkom. A táj, és valahogy az egésznek a hangulata nagyon megkapó. Állatvilág szempontjából két dolog miatt izgalmas: orrszarvúak és recés zsiráfok. Orrszarvúból itt – illetve a közeli Ol Pejeta magánparkban – van a legtöbb Kenyában, recés zsiráfot pedig csak itt lehet látni az országban. (A többi parkban jellemzően maszáj zsiráf van. Nakuru kivételével, ahol Rothschild.)
Sajnos azonban Samburu a „szokásos” útvonalból kicsit kiesik, így ezt csak hosszabb szafariban vagy visszatérőknek szoktam javasolni. Vagy olyanoknak, akik csak szafarizni jönnek Kenyában, nem akarnak a tengerpartra menni. Nekik Tsavo-Amboseli helyett is szóba jöhet.

Mount Kenya Nemzeti Park

Ez is egy érdekesebb nemzeti park, Kenyan legmagasabb csúcsa (a Kenya-hegy) közelében, viszont ez szerintem eleve csak akkor jöhet szóba, ha Samburu felé veszitek az irányt, hiszen ez még Samburunál is jobban kiesik.

Bogoria- és Baringo-tó

A Bogoria-tó elsősorban a flamingók és egyéb madarak miatt érdekes, illetve vannak forróvízű források és minigejzírek, amik elég érdekesek (de csak, ha még nem jártatok például Izlandon). A Baringó-tó egy nagyon szép tó, hangulatos a környéke és kulturálisan is nagyon izgalmas, de állatvilág szempontjából kevésbé érdekes szerintem. A két tavat összekötve jó lehet egy hosszabb szafari részeként, de önmagában csak a Baringo azoknak, akiket elsősorban az állatvilág érdekel, nem olyan érdekes szerintem. (Bár lehet skorpiót fogdosni. 🙂 ) 
Ráadásul – mivel ez a környék eléggé kiesik a fő irányból – inkább csak azoknak javaslom, akik már nem először vannak Kenyában (visszatérők) és/vagy több idejük van. Ez esetben sem önmagában, hanem Nakuruval, Naivashával vagy Samburuval összekötve lehet jó program. 

Egyéb parkok

Van még számos kisebb-nagyobb park – állami és magántulajdonú is -, de a Kenyába először utazóknak, én leginkább ezeket tudom ajánlani. Ezek a legfontosabb és legnépszerűbb helyek, elsőre szerintem ezekből érdemes válogatni.

Két típusú szafari közül lehet választani

Csoportos szafari 

Ezek viszonylag alacsony költségű szafarik, melyekben egyrészt osztozni kell az autón másokkal (idegenekkel, általában általában összesen 6-7 fő van egy autóban), másrészt kicsit fapados az ellátás is. Nem vészes (én régebben jártam ilyen típusú túrákra, de ma már inkább a kényelmesebb utazásokat részesítem előnyben 🙂 ) A csoportos túrákban elég egyszerű a szállás és ez ellátás is.
Amúgy alapvetően 3 verzió van belőle: 3 napos (Masai Mara), 4 napos (Masai Mara + Nakuru) és 6 napos (Masai Mara + Nakuru + Amboseli). Ezeknek az ára 300-800 USD/fő körül van (hossztól függően, de a résztvevők számától és az indulási időponttól függetlenül).

Privát szafari

Privát szafari során csak ti – kettesben vagy nagyobb családdal, barátokkal – vagytok az autóban. Ezeknek a programja szabadon alakítható (hiszen csak ti vagytok az autóban, nem kell másokhoz alkalmazkodni): 3 napostól akár 14 naposig  (vagy akár még ennél is hosszabb) bármi lehet. Indulhat Nairobiból vagy Mombasából, mehettek dzsippel vagy szafari busszal, megszállhattok egyszerűbb vagy kényelmesebb szállásokon.
A privát szafariknak az ára sok mindentől függ:

 • hányan vagytok az autóban (nyilván minél nagyobb létszámú a csoport, annál alacsonyabb lesz az egy főre jutó költség),
 • hány napos és mi a program,
 • mikor (meiyik hónapban) jönnétek,
 • milyen autó (szafari busz (olcsóbb) vagy dzsip (drágább),
 • milyen jellegű a szállás (egyszerűbb vagy kényelmesebb),
 • milyen nyelvű vezetést kértek (alapvetően angol, de felár ellenében lehet német vagy akár magyar is, utóbbi ára a legmagasabb).

Ennek megfelelően az ár elég nagy szórást mutat, de tényleges árat akkor tudok majd mondani, ha lesz konkrét elképzelés fentiekre. Nagyságrendileg a 3 napos ára 500-600 USD/főtől, a 8 naposé pedig 1.700-2.000 USD/főtől kezdődik. A felső határ nagyjából a csillagos ég, szállástól és szolgáltatásoktól függően.
(Az árak angol nyelvű vezetésre és 1 főre – de 2 fő részvétele esetén és kétágyas szobában történő elhelyezéssel – vonatkoznak. Az alacsonyabb ár egyszerűbb szállást, szafari buszt és szezonon kívüli időpontot takar, a drágább főszezonban (július-augusztus), kényelmesebb (de nem luxus) szállással és szafari dzsippel értendő. Az árak a szafari programra vonatkoznak (autó sofőrrel, parkbelépők, szállás (jellemzően félpanziós ellátással) díját beleértve). Nem tartalmazza a repjegyet (jelenleg 1000-1200 USD körül van egy Budapest-Nairobi jegy), a vízum díját (50 USD/fő) és az esetleges tengerparti nyaralást.)

Tényleges árat csak az alapján tudok majd mondani, ha már lesz konkrétabb elképzelés, hogy mikor, mennyi időre, hányan jönnétek és mit szeretnétek megnézni), de gondoltam, nagyságrendileg lássátok, hogy mennyi egy ilyen program költsége. (Bár őszintén szólva ki tudja, hogy mi lesz COVID után. Eléggé lutrinak tűnik most… :-()

Egyebek

Tengerparti nyaralás

Ha tengerparti nyaralást is szeretnétek, abban is tudunk segíteni, de azt tudjátok külön is foglalni (pl. booking.com-on vagy utazási irodában, volt már példa egyikre és másikra is).

Egynapos programok (kirándulások)

Illetve vannak egynapos kirándulásaink is Nairobiban (és környékén), illetve Mombasában (és környékén is), de például a mombasai kirándulásokat én azoknak szoktam elsősorban ajánlani, akik az idő nagy részét a tengerparton töltik. Van egy-két jó programlehetőség, de egy hetet simán el lehet a tengerparton lazulással is tölteni. 🙂  

 

Pin It on Pinterest