Kisérettségi alatt született babák

2018.11.02. | Mindennapok

Tegnap véget értek az általános iskolai záróvizsgák (kisérettségik). Általában jó pár helyen botrányba és csalásba szokott fulladni az egész, de most egész jól lezajlott, egyelőre nem nagyon hallani nagy visszaélésekről. (A tavalyi vizsga után nagyon befenyegették a csalókat, úgy látszik, volt eredménye.)

Ami viszont megdöbbentő, hogy a vizsga 3 napja alatt több gyerek is született. Mármint vizsgázó (14 éves!) lányoknak kellett félbeszakítaniuk a vizsgát, mert beindult náluk a szülés. A tévében 9 babáról beszéltek, de egy cikkben 20-at említenek. De mindegy is, szerintem már 1 is sok. Mindenesetre ez most már az illetékes kormánytag figyelmét is felkeltette, és vizsgálatot kért az ügyben, illetve felmerült, hogy reformra szorul az általános iskolai szexuális felvilágosítás rendszere…

Ezzel mondjuk, határozottan egyetértek. Most kb. azt tanítják, hogy a szex rossz, és ne csináld; szinte szó szerint ezt olvastam korábban az egyik gyerkőcünk könyvében. (Mondjuk, fogalmam sincs, hogy otthon mit tanítanak, lehet, hogy ott se sokkal jobb a helyzet…)
Szóval a szexuális felvilágosítás hatékonyabbá tétele egészen biztosan segítene, de nem oldaná meg teljesen a problémát. Ezek között a lányok között egészen biztosan vannak olyanok is, akik – akár családon belüli – nemi erőszak áldozatai voltak, és nem önszántukból vagy butaságból estek teherbe. Szerencsére itt Kenyában ettől egyre kevésbé áll meg a világ. Régebben az ilyen lányokat megbélyegezték (vidéken sok helyen még most is), de a kormány határozott szándéka, hogy ezek a lányok is tudják folytatni tanulmányaikat a középiskolában. (Egyszer volt erről egy riport, hogy Tanzániában a megesett lányok nem tanulhatnak tovább, de nem tudom, hogy ez terv volt csak vagy be is vezették. Valakinek van esetleg erről infója?)

Egyszer volt a nairobi Boston iskolában is egy hasonló eset, igaz, ő – úgy emlékszem – már középiskolás volt. Hazafelé az iskolából megerőszakolták, akkor esett teherbe. 🙁 Szerencsére tudta folytatni a tanulmányait és le tudott érettségizni, ebben az iskola és a szponzorai is támogatták, a tanulmányai mellett a baba neveléséhez is sok támogatást kapott a szponzorától. Valószínűleg esélye sem lett volna, ha nincs külföldi szponzora…
A Bostonban egyébként pont ezután az eset után hozták létre a kollégiumot, hogy a gyerekeknek (első körben a lányoknak, de most már van a fiúknak is) ne kelljen reggel és este elhagyatott helyeken sétálniuk minden nap.

Ez most nem lett egy nagyon vidám poszt, de az élet nem mindig annyira vidám… 🙁
Remélem, most ennek a 9 vagy 20 lánynak is tényleg lesz lehetősége, hogy középiskolában tudja folytatni a tanulmányait…

Archívum

Tetszik? Iratkozz fel!

Ha szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és az aktuális hírekről, iratkozz fel hírlevelemre. 

Pin It on Pinterest

Share This