Liftláz

2018.11.29. | Mindennapok

A gyerekek még sosem utaztak lifttel. Nem olyan meglepő ez végül is (bár én valahogy mégis meglepődtem, amikor kiderült)… Falun nyilván nincs lift, emeletes ház se nagyon, max. elvétve egy-egy egyemeletes, de amúgy se olyan nagy divat Kenyában a lift. A lakáskeresés során simán voltunk olyan 5-6-7-8 emeletes házakban, ahol nem volt lift… Az újabbakban már általában van (bár ott sem mindenhol), de a régiekben még nincs. Valószínűleg előbb kezdtek el magas házakat építeni, minthogy divatba jött volna a lift. ? És persze nyilván takarékossági okai is vannak, hiszen lift nélkül az építési/lakásvásárlási költségek és fenntartási költségek is jóval alacsonyabbak…

Itt viszont van lift (pedig csak 5 emelet van összesen, plusz a tető, ahol a víztartályok, a TV antennák és a szárítókötelek vannak, azaz a tető is relatív gyakori használatban van). Szóval, itt van lift. Az más kérdés, hogy amióta beköltöztünk, még egyszer sem működött. Illetve amikor beköltöztünk még nem is volt meg, csak a helye, de már kb. 1 hónapja van elvileg lift, csak sosem működik. Nekünk az első emeleten nem annyira hiányzik (legfeljebb költözésnél hiányzott volna, de így legalább két embernek volt aznapra munkája, mire mindent felcipeltek a lépcsőn ? ), szóval nekünk nem hiányzik, de a gyerekek az első percben kiszúrták, hogy van lift, és nagyon csalódottak voltak, hogy van ugyan, de nem működik. Azóta is azt várják, hogy elinduljon és liftezhessenek. ? Feljárnak amúgy a tetőre olvasgatni, nézelődni, de nem is emiatt várják, hanem hogy végre liftezhessenek.

Ma délelőtt, amikor a Középsővel elindultunk (volna) a boltba, világított a kijelzője a liftnek, amitől annyira belelkesedett, hogy azonnal hívta a többieket. Sajna a lift maga nem működött, és mire a boltból hazaértünk már a kijelző sem világított, de azóta egyfolytában azt figyelik, hogy megy-e már a lift. ? Bevallom, annyira nem követem a történéseket, de szerintem az előbb megint világított a kijelző, mert hallottam, hogy nagy jövés-menést produkáltak a gyerekek a lift irányába… Nagyon cuki, hogy egy nekünk ennyire hétköznapi dolog ennyire lelkesíti őket. ? Persze, mondjuk, a lift sokszor az otthoni gyerekeknek is jó játék, úgyhogy lehet, hogy ez nem is olyan meglepő dolog..

Azért lassan lehet, hogy megkérdezzük a gondnokot, hogy nem lehet-e bekapcsolni a liftet, legalább egy fél órára, hogy a gyerekek kipróbálhassák… ?

(A kép csak illusztráció, a pexels.com-ról.)

Archívum

Tetszik? Iratkozz fel!

Ha szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és az aktuális hírekről, iratkozz fel hírlevelemre. 

Pin It on Pinterest

Share This