Matatu sztrájk

2018.11.12. | Mindennapok

Sztrájkolnak a matatusok. Országszerte, szinte az összes. Ilyen még talán nem is volt. A matatusok általában rohannak, és azon vannak, hogy minél több embert mozgassanak ide-oda. Minél többet mennek és minél több embert utaztatnak, annál többet keresnek. Ma viszont meg sem mozdultak… Legalábbis a nagy részük.

A sztrájk apropója, hogy új szabályozás lépett ma életbe. Az új szabályok egy (nagy) része szerintem teljesen logikus és előre mutató, van azonban közte teljesen felesleges is. Az például jó, hogy az új szabályok értelmében nem lehet több ember a matatuban, mint amennyi férőhely hivatalosan van benne. Minket ez itt errefelé annyira nem érint, mert itt jellemzően nincsenek tele a matatuk, igaz, nem is túl sok van, úgyhogy mostanában inkább tuktukozunk, de ezzel együtt is jogos szerintem, hogy a 14 helyre ne ültessenek 22 embert. Az új szabályok elvileg a biztonságos közlekedést hivatottak elősegíteni.
De vannak teljesen felesleges új szabályok is. Pl. a mindenféle mintával kidekorált és színpompás matatukat vissza kell festeni az eredeti (unalmas) színükre. Ettől nem tudom, hogy mi lesz jobb, de itt eléggé rá vannak most kattanva az egyen színű járművekre: tavasz óta az iskolabuszok is egyen sárgák. Mondjuk, emögött van logika, de hogy a matatuk miért nem maradhatnak, kreatív színesek, arra még nem sikerült rájönnünk…

A matatus sztrájknak köszönhetően a fél ország lebénult. Kígyózó sorok és végeláthatatlan gyalogló tömegek voltak mindenfelé, az ingázó vonatokon pedig az ajtókban lógtak az emberek (kb. mint Indiában szoktak) – legalábbis a híradó szerint és főleg persze a nagyobb városokban.
Sok helyen nem nagyon van alternatíva vagy, ha van is (motoros taxi, tuktuk, taxi), az jóval drágább, és azt sokan nem engedhetik meg maguknak, Így is tömegek járnak gyalog dolgozni, és gyalogolnak, reggel és este is, kilométereket, hogy megspórolják az 50 shilllinges (kevesebb, mint 150 Ft) útiköltséget… Mondjuk, őket legalább nem érinti a sztrájk. :-p

Tom is majdnem Malindiben ragadt az egyik barátjával. Végül taxival jöttek haza, mert a buszok egyáltalán nem jártak..

Nem tudjuk, hogy meddig fog tartani a sztrájk. A matatusok szerint addig, amíg az új szabályokat vissza nem vonják, a kormány viszont azt mondja, hogy ez a törvény, be kell tartani, nem fogják módosítani… Lett volna idejük felkészülni, mert nem ma adták ki az új szabályozást.
Mint, ahogy voltak is, akik felkészültek, ők nem is sztrájkoltak ma (hanem másfélszeres áron szállították az utasokat…). De a többiek a szokásos kenyai hozzáállást követték. Itt valahogy sosem bírnak felkészülni az emberek az előre bejelentett szabályozási változásokra, aztán meg pánikolnak és tiltakoznak. Talán azért, mert a múltban valahogy a végén mindig visszavonták az ilyen nagy változásokat, úgyhogy kb. senki sem hiszi el, hogy tényleg életbe fognak lépni. Pl. ezeket a matatus rendelkezéseket is bevezették már korábban, aztán a tiltakozások miatt visszavonták. De most nagyon határozottnak tűnik a kormányzat… És ha a tavaly bevezetett műanyagzacskó-tilalomból indulunk ki, akkor ki is fog tartani. Ott is volt nagy tiltakozás az utolsó pillanatban, mégis maradt a szabályozás, aztán szépen hozzászokott mindenki…

Kíváncsian várom a fejleményeket…. 🙂

Archívum

Tetszik? Iratkozz fel!

Ha szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és az aktuális hírekről, iratkozz fel hírlevelemre. 

Pin It on Pinterest

Share This