Sudan emlékére

2018.03.20. | Környezet

Szomorú nap a mai. Elpusztult Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú. 🙁 45 éves volt, és “életkorral járó komplikációk” miatt pusztult el. Illetve valójában elaltatták. Már hosszabb ideje betegeskedett, többször benne volt a híradóban is az elmúlt hetekben. Az izmaiban és a csontjaiban korral járó degeneratív változások, a bőrén pedig sebek jelentek meg. Az elmúlt 24 órában az állapota tovább romlott, már lábra állni sem tudott, ezért gondozói és orvosai az elaltatás mellett döntöttek, hogy ne szenvedjen tovább.

Sudan 1973-ban született Szudánban, onnan került – a fajmentés szándékával – a 70-es években a csehországi Dvůr Králové Állatkertbe. Innen 2009-ben szállították Kenyába, az Ol Pejeta Conservencybe 3 másik társával – Najinnal, a lányával, Fatuval, a lányunokájával és egy másik hímmel, Sunival – együtt, abban a reményben, hogy a honos viszonyok (klíma, füves puszta) között majd sikeresen szaporodnak és születnek utódok. Sajnos nem így történt. Néhány sikertelen próbálkozás után 2014-ben egy hím – Kenyában is őshonos – déli szélesszájú orrszarvút hoztak, hátha egy hibrid egyed születésével legalább részben sikerülne megmenteni a génállományt, de sajnos így sem jártak sikerrel. Az elvégzett tesztek végül kimutatták, hogy sem Najin, sem a lánya, Fatu nem képesek természetes úton megtermékenyülni, sőt mesterségesen is csak egyikük lenne képes.

2014 októberében elpusztult Suni, így Sudan maradt az egyetlen hím északi szélesszájú orrszarvú. Az ő halálával gyakorlatilag kihaltnak tekinthetjük az északi szélesszájú orrszarvú alfajt, hiszen bár él még két példány – Najin és Fatu -, ők nem képesek a reprodukcióra.

Az egyetlen remény egy orrszarvú lombik-béranya program lenne. Azt tervezik, hogy a még élő és termékeny nőstény egyedtől (aki feltételezem, Fatu) levett petesejtet a Sudantól – a halála előtt – levett sperma segítségével megtermékenyítik, és azt egy – a kölyköt kihordani képes – déli szélesszájú orrszarvú nősténybe ültetik. Ilyet azonban még soha senki nem csinált, és számos kockázattal jár. Cserében viszont ez lenne az egyetlen esély az északi szélesszájú orrszarvú alfaj megőrzésére…

A legszomorúbb az egészben, hogy az északi szélesszájú orrszarvú kihalását egyértelműen az ember okozta: “Az északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum cottoni) évek óta a kihalás küszöbén áll az orvvadászat és az élőhelyek eltűnése miatt. Közép- és Kelet-Afrika szavannáin élt egykor, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda, Csád és Dél-Szudán területén.” A’60-as években még kétezer példányra becsülték a populációt”, a “’70-es évek végére mindössze ötszáz egyedük maradt Közép- és Kelet-Afrika szavannáin”, mára viszont “az orrszarva miatt folytatott kegyetlen irtóhadjárat eredményeként vadon élő példányai” teljesen eltűntek. “Az Ol Pejeta természetvédelmi felügyelőség szerint, mely számon tartotta az állatokat, már a 2000-es évek elején is csak néhány orrszarvú élt a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. Ezek közül az utolsó négyet 2007-ben látták utoljára, azóta halottnak nyilvánították őket. ” (Forrás: ecolounge itt és itt) 🙁

 

Kép és az információk többségének forrása: ecotoursimkenya.org

Sudanról és az északi szélesszájú orrszarvúak megmentéséről magyarul itt olvashatsz még: ecolounge.hu.

Archívum

Tetszik? Iratkozz fel!

Ha szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és az aktuális hírekről, iratkozz fel hírlevelemre. 

Pin It on Pinterest

Share This