Újranyitnak az iskolák Kenyában. Legalábbis részlegesen…

2020.10.07. | Mindennapok

Frissítés: a bíróság felfüggesztette a döntést (amíg kivizsgálják a kapcsolódó beadványt), úgyhogy egyelőre mégsem indul hétfőn a tanítás!
Frissítés 2: a bírósági felfüggesztés ellenére elindult hétfőn – illetve egyes iskolákban kedden – a tanítás.

Tegnap jelentette be az oktatásért felelős kabinettitkár (az itt olyasmi, mint otthon egy miniszter), hogy 7 hónap után október 12-én – azaz jövő héten – újrakezdődik a tanítás, legalábbis az alábbi évfolyamok részére: 

  • általános iskola 4. osztály,
  • általános iskola 8. osztály,
  • középiskola 4. osztály.

Mind a három évfolyam záróvizsga – illetve a gimisek érettségi – előtt áll, ezért fontos, hogy ők minél hamarabb megkezdjék a tanulást. A vizsgák 2021. március végén, április elején lesznek: 

  • az általános iskolásoké: 2021. március 22-24. 
  • a középiskolásoké: 2021. mácius 25. – árplis 16. 

A szokásostól eltérően nem lesz tanítási szünet novemberben  és decemberben, hanem csak karácsonykor zárnak be az iskolák kb. egy hétre (dec. 23. és jan. 3. között). Ez újdonság Kenyában, mert itt általában október végén van vége a tanítási évnek, november elején vannak a vizsgák, és csak következő év január elején kezdődik az új tanítási év.  Bizonyos egyetemeken a végzősök számára elvileg már a héten (október 5-től) megkezdődött a tanítás, de jövő héttől minden egyetem és főiskola végzős hallgatója szintén újrakezdi a tanulást.

Az iskolákban és felsőoktatási intézményekben is bevezetésre kerülnek az általános COVID-szabályok

  • Minden iskolában kötelező lesz a maszkviselés és a testhőmérséklet-mérés. 
  • Kötelező a gyakori kézmosás, szappannal és folyóvízzel. Utóbbi itt sajnos ez egyáltalán nem egyértelmű, sok iskolában egyáltalán nincs folyóvíz. Ezeken a helyeken kézfertőtlenítőt fognak használni. 
  • Elvileg a távolságtartás is része a szabályoknak, de ezt még nem igazán tudják, hogy fogják hosszú távon megoldani. (Főleg a vidéki köziskolákban, ahol 40-50 fő is van egy osztályban, tele van zsúfolva a terem padokkal, és még így is hárman ülnek egy padban, ráadásul 2-3 gyerek tanul egy könyvből.) Felmerült, hogy ideiglenes sátrakat állítanak majd fel vagy két „műszakban” járnak a gyerekek, de döntés még nincs ezzel kapcsolatban. Vélhetően ezért is csak a vizsgázók kezdik meg a tanulást a héten. 

A döntést már tegnap is többen kritizálták a rövid határidő és a gyakorlati megvalósítási problémák miatt, illetve azért mert számos kérdés vár még megválaszolásra a nyitással kapcsolatban.  A nyitás minket is érint, mivel a legidősebb gyerkőcünk (a lány) az idén – illetve ezek szerint jövőre – érettségizik. Mi egyelőre úgy döntöttünk, hogy nem rohanunk azonnal buszjegyet venni, várunk még pár napot, amíg kicsit kiforr a dolog, és aztán eldöntjük. Itt Kenyában amúgy is jellemző, hogy a gyerekek egy része iskolakezdés után 1-2 héttel jelenik meg az iskolában, mert a szünetre sokan utaznak az ország másik végébe, és onnan valahogy sosem érnek vissza időben. Akkor sem, amikor hónapokkal előre lehet tudni, hogy mikor fog nyitni az iskola. Most – hogy kevesebb, mint egy héttel a nyitás előtt derült ki, hogy hétfőre vissza kell érni – egészen biztosan lesz egy, két vagy akár három hetes csúszás is… Úgy tűnik, kivételesen a mi gyerekünk is a késők közé fog tartozni. 🙂 

Archívum

Tetszik? Iratkozz fel!

Ha szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és az aktuális hírekről, iratkozz fel hírlevelemre. 

Pin It on Pinterest

Share This