Változtak a beutazási szabályok (2021. január)

2021.01.13. | Utazás

2021. januárban két változás is történt a Kenyába való beutazás vonatkozásában, amely a Kenyába beutazók mellett részben a kiutazókat is érinti. 

E-Vízum kötelezettség 2021. januártól

2021. január 1-től a turistavízumot mindenképpen előzetesen, online kell megvenni, nincs lehetőség a vízum határon történő megvásárlására. 

Változtak a PCR teszttel kapcsolatos szabályok is

Kenya csatlakozott az Afrikai Unió és az Africa CDC (kb. Afrikai Egészségügyi Hivatal) kezdeményezéséhez, az ún. Trusted Travel Initiative-hez (magyarul kb. Megbízható Utazási Kezdeményezés). Ennek következtében 2021. január 11. után minden be- és kiutazónak digitálisan érvényesített COVID-19 negatív PCR teszt igazolással kell rendeznie. 

Kenyába utazók részére

  1. Alapszabály szerint a https://africacdc.org/trusted-travel/ oldalon kell/lehet ellenőrizni a kiinduló – vagy akár a célországban – a Trusted Travel Initiative által jóváhagyott laborokat, ahol validált PCR tesztet lehet csináltatni.
  2. Egy ilyen laborban kell az utazáshoz szükséges tesztet megcsináltatni.
  3. Negatív teszteredmény esetén az ember kap egy SMS-t és egy emailt, mely tartalmazza a PCR igazolás digitális érvényesítésének lépéseit.
  4. Ezeket követve elkészül a jóváhagyást igazoló kód, amelyet digitálisan küldenek meg.
  5. Ezt a kódot kell felmutatni kérésre a határon. (Mivel még előfordulnak hibák a rendszerben, ezért a határőrök egyelőre – de nem tudni, meddig –  állítólag elnézők a kóddal kapcsolatban, lényeg, hogy legyen PCR teszt.) 

Ez a normál folyamat. Magyarország azonban – számos más európai országgal egyetemben – még nem csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ilyen országokból utazók a http://trustedtravel.panabios.org/ oldalon tudnak TT kódot kérni, miután bármilyen laborban megcsináltatták a PCR teszt és az negatív lett. 

Kenyából kilépők részére

A Kenyából kilépők – elvileg csak amennyiben az úti céljuk szerinti ország vagy a tranzitország megköveteli a PCR tesztet – szintén fenti folyamat szerint kérhetnek TT kódot. Kenyában minden hivatalos labor csatlakozott a kezdeményezéshez, úgyhogy bármelyik laborban csináltatunk is tesztet, lehet kérni kódot a  https://africacdc.org/trusted-travel/ oldalon.

Részletes tájékoztató

Részletes tájékoztató be- és kiutazó utasok részére ide kattintva érhető el (angol nyelvű pdf dokumentum).  

Archívum

Tetszik? Iratkozz fel!

Ha szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és az aktuális hírekről, iratkozz fel hírlevelemre. 

Pin It on Pinterest

Share This