COVID-19 korlátozások és intézkedések Kenyában

2020.10.06. | Utazás

Speciális intézkedések érkező utasok számára a reptéren

A normál útlevél és vízumkötelezettségen felül a Kenyába érkezőknek az alábbi szabályoknak is meg kell felelniük:

  • Negatív PCR teszt: minden, az országba külföldről érkező utasnak, 96 óránál nem régebbi negatív COVID-19 PCR teszttel, illetve az azt igazoló angol nyelvű dokumentummal kell rendelkeznie.
  • Arcmaszk: a reptéren – és egyébként a nyilvános helyeken is – az egész ország területén kötelező az arcmaszk viselése.
  • Passenger Locator Card (PLC)/egészségügyi formanyomtatvány utasok részére: minden, az országba érkező utas köteles kitölteni ezt a nyomtatványt, amely az utazási előtörténetére, esetleges COVID tüneteire, elérhetőségére stb. vonatkozik. A nyomtatvány ki lehet tölteni online a https://ears.health.go.ke/airline_registration/ oldalon vagy a “Jitenge MoH Kenya” applikáció segítségével vagy papír alapon.
  • Kötelező testhőmérséklet-vizsgálat a reptéren: minden utasrészére – hőszkennerrel vagy hőmérő pisztollyal végzik – abból a célból, hogy kiszűrjék a 37,5 Celsius foknál magasabb testhőmérsékletű utasokat.
  • Karanténkötelezettség: minden utas a Kenyába érkezést követően 14 napos kötezelő karanténba kerül – az alább részletezettek kivételével. (A karanténkötelezettséget az állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők otthonukban, a többiek – saját költségükre – a kormány által kijelölt intézményben  kötelesek eltölteni.
  • Karanténkötelezettség alóli kivételek:  a 96 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkező utasok, akik testhőmérsékelet 37,5 Celsius fok alatt van, nem mutatnak COVID-19 tüneteket, és a jóváhagyott országok valamelyikéből érkeznek, mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Magyarország szerepel a listán, így a Magyarországról érkező tünetmentes utasok, negatív PCR_teszt birtokában szabadon beléphetnek az országba. (A jóváhagyott országok listája itt érhető el: https://www.kcaa.or.ke/quarantine-exempted-states). Ugyanakkor, ha a járaton COVID-19 tüneteket tapasztalnak vagy a járat utasainak valamelyikéről kiderül, hogy fertőzött, a tőle legfeljebb 2 sor távolságban ülő utasoknak karantébe kell vonulniuk. A karantént friss negatív teszt birtokában hagyhatják el.

A kenyai tartózkodás idején betartandó COVID szabályok

  • Arcmaszk használata: az arcmaszk viselése kötelező minden nyilvános helyen beleértve az utcákat, a boltokat, a tömegközlekedést stb.
  • Kijárási tilalom: Kenyában éjszakai kijárási tilalom van érvényben, melynek értelmében este 11 és hajnal 4 óra között nem lehet az utcán és nyilvános tereken tartózkodni. A nemzetközi – érkező és induló – utasok kivételt jelentenek amennyiben fel tudják mutatni repülőjegyüket, illetve beszálló kártyájukat. (Az őket szállító sofőrnek szintén rendelkezni olyan dokumentummal, ami igazolja, hogy reptéri transzfer szolgáltatás miatt van úton.)
  • Tömegközlekedés: a tömegközlekedési eszközökön, az utazás teljes időtartama alatt arcmaszkot kell viselni, valamint a járműbe való beszállás előtt kezet kell mosni/fertőtleníteni. A távolsági és helyi buszok, valamint a matatuk – a távolságtartás biztosítása érdekében – a szokásosnál kevesebb utassal közlekednek. A tuktukok és piki-pikik (motoros taxig) egyszerre csak egy utast szállíthatnak (bár ezt Mombasában például már nem nagyon nézik). A taxi utasszámára nincs korlátozás, de a taxikban is kötelező a maszk használata.
  • Boltok és piacok: speciális szabályok (pl. arcmaszk használata, testhőmérés, kézmosás/fertőtlenítés) mellett nyitva tartanak.
  • Éttermek: a távolságtartásra és a higiéniára vonatkozó speciális intézkedések mellett este 10-ig tarthatnak nyitva (árusíthatnak alkoholt).
  • Bárok és alkohol: a bárok szintén este 10-ig tarthatnak nyitva és árusíthatnak alkoholt. Alkoholos italokat elvitelre (otthoni fogyasztásra) lehet vásárolni a speciális italboltokban is, valamint a szállodák is értékesítenek alkoholt (bent lakó vendégek részére, szobai fogyasztásra). 

További COVID-szabályok, amikről jó tudni

  • Csoportosulás és rendezvények: nem lehet tartani 15 főnél nagyobb nyilvános vagy privát rendezvényeket és gyülekezéseket. Az esküvőkön és temetéseken a részt vevők száma nem haladhatja meg a 200 főtt.
  • Templomok és mecsetek: nyitva tartanak, de a speciális szabályokat be kell tartaniuk (pl. arcmaszk használata, kézmosás/fertőtlenítés, távolságtartás, testhőmérés, az istentisztelet legfeljebb 1,5 óráig tarthat, a résztvevők száma pedig nem haladhatja meg a 200 főt).
  • Iskolák: az iskolák, óvodák és egyetemek zárva tartanak. 

 

Megjegyzés:

Fenti információk a cikk írásának időpontjában (2020. szeptember 30-án) érvényesek. Naprakész információkért fordulj a területileg illetékes kenyai nagykövetséghez vagy konzulátoshoz vagy látogass el a magyar konzuliszolgálat weboldalára: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?kenya

Személyes vélemény: mivel a napi esetszámok Kenyában jelentősen visszaestek és az aktív esetek száma nem nő, ezért további enyhítések várhatók. (Például az iskolák megnyitása is napirenden van.) A helyzet azonban bármikor változhat, és egy esetleges második hullámmal a korlátozások is szigorodhatnak.  

 

A nemzetközi repülőjáratokkal kapcsolatos információk: Aktuális nemzetközi repülőjárat helyzet.

Archívum

Tetszik? Iratkozz fel!

Ha szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és az aktuális hírekről, iratkozz fel hírlevelemre. 

Pin It on Pinterest

Share This