Új szomszédok

2018.03.06. | Mindennapok

Megérkeztek az új szomszédok. Öten vannak. Anyuka, apuka és 3 gyerek. Ja, és a cseléd. Tudom, hogy ez csúnya szó, de valahogy ez írja le a legjobban szerintem.

Nem bejárónő, mert általában – mint ő is a szomszédban – ott lakik a családdal, nem is takarítónő, mert mindent csinál. Talán esetleg még a háztartási alkalmazott lehet erre jó szó, de az olyan hosszú… ? Vagy esetleg a házvezetőnő, de az valahogy az én fejemben a gazdagok kiváltsága. Ezen a környéken nem dolgozik házvezetőnő. ?

Itt amúgy viszonylag sok mindenkinek van ilyen “segítője”. Nekünk is volt a faluban régebben, sőt gondolkodunk, hogy jó lenne megint… Nekem biztos, hogy nem kell ide senki. Bár egy mzungu, aki maga mosogat, elég ritka errefelé :-), de őszintén szólva én nem akarnék itt a házban kerülgetni valakit… 

A szomszédoknak viszont jól jön, mert anyuka és apuka is egész nap dolgozik. Mondjuk, a gyerekek közben iskolában vannak, úgyhogy rájuk nem kell vigyázni… Viszont így azért könnyebb az élet. Mire hazaérnek a cseléd – na jó, ez tényleg nagyon csúnya szó, legyen inkább “maid” (ahogy itt hívják), amíg valami jobbat nem találok – szólva, a maid kitakarít, kimossa a ruhákat, megfőzi a vacsorát. A héten például mindennap mosott (akkor is, amikor esett az eső). El sem tudjuk képzelni, hogy mit mosott ennyit, hacsak nem átmosott minden ruhát a költözés után… 

Mondjuk a költözésük is elég fura volt. Kézikocsival költöztek. ? Itt vannak még ilyen kis taligák, amiket emberek húznak, és azokkal szállítanak mindenfélét. Kisebb bútorokat, szemetet vagy a múltkor például azzal vitték el tőlünk is a fát. (A sövényből levágott vastagabb ágakat Tom félrerakta az utcai mindenfélét sütögető nőknek, ők jöttek ilyen kézi kocsival.) Szóval a szomszédok ilyennel jöttek három fordulóval, plusz ami a saját személyautójukba belefért. Az ok, hogy nem volt sok cuccuk, de ez azért így is fura volt. Olyan nagyon helyi. Még Tomnak is túl helyi volt. ? 

Őszintén szólva, amikor megtudtam, hogy három (viszonylag kis) gyerek jön a szomszédba, kicsit megijedtem. Itt – gondolom máshol is, csak máshol nekem nem volt ezzel közvetlen tapasztalatom – elég hangosak a gyerekek. Pláne, ha hárman vannak a családban. De eddig egy szavunk sem lehet. Napközben iskolában vannak, este és hétvégén viszont egyáltalán nem hangoskodnak. Majdhogynem szavukat sem lehet hallani. Ez először fura volt, de aztán megtudtuk, hogy az apuka katona, az anyuka pedig rendőr. Most már mindent értünk. ?

Archívum

Tetszik? Iratkozz fel!

Ha szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és az aktuális hírekről, iratkozz fel hírlevelemre. 

Pin It on Pinterest

Share This