Nairobi városnézés 2 – Augusztus 7. Emlékpark

2018.09.23. | Utazás

1998. augusztus 7-én két Kelet-Afrikában található amerikai nagykövetség közvetlen közelében történt robbantásos merénylet. Az egyik a nairobi amerikai nagykövetség volt. (A másik a tanzániai Dar es Salaamban lévő.) A cél mindkét esetben a nagykövetségi épület felrobbantása volt, de mivel a támadók nem jutottak be az épületben, ezért – mindkét helyen – a robbantásra végül a bejárat előtt került sor.

Nairobiban 218* ember halt meg (köztük a nagykövetség 12 dolgozója) és több, mint ötezren megsebesültek. (Tanzániában szerencsére ennél lényegesen kisebb volt az érintettek száma: 11 halottról és 85 sebesültről szóltak a hírek.)
Nairobiban elsősorban amiatt volt ilyen nagyon sok áldozat, mert a nagykövetség akkori épülete egy forgalmas kereszteződésben (a Moi és a Haile Selassie sugárút sarkán), valamit egy 25 emeletes épület, a Cooperative House közvetlen közelében és a vasúti pályaudvar szomszédságában állt. Mindezek miatt a robbantás a vártnál sokkal nagyobb hatást gyakorolt, és elsősorban kenyai lakosokat érintett. A szomszédos Cooperative House üvegablakai a robbantás következtében kitörték, az emberek nagy részét ezek az üvegszilánkok sebesítették meg. (Ez volt egyébként Kenya – eddigi – történelmének legtöbb áldozattal járó terrorista támadása. )
A robbantást követően példátlan összefogás valósult meg: a közelben dolgozó indai vállalkozók a helyszínre küldték a dolgozóikat, hogy segítsenek, az – amúgy meglehetősen profitorientált – matatusok pedig leszállították az utasokat és matatukkal hordták a sebesülteket a kórházakba. Ennek köszönhetően fél órán belül megteltek a kórházak sebesültekkel.

Az emlékparkot 2001-ben az egykori amerikai nagykövetség épületének helyén, az elhunytak és a sebesültek emlékére hozták létre.
A park pihenőparkként funkcionál, illetve helyet kapott benne egy látogató központ, amely a bombatámadással kapcsolatos kiállításnak ad helyet (képekkel, információkkal és dokumentumfilmmel), valamint két konferenciaterem is kisebb rendezvények számára. A park kulturális és művészeti rendezvényeknek is rendszeresen otthont ad. (Ottjártunkkor is éppen egy ilyen, gyerekeknek szóló esemény zajlott, így sok gyerek volt a parkban.)
A park központi eleme egy fal, amelyre az áldozatok nevét írták. A parkban található szökőkút a Yin Yingot formázza, a járdához használt kövek Kenya különböző folyómedreiből származnak és a terrorizmus elleni harcot szimbolizálják. A parkban található növények kenyai növények, amelyek egy részét különböző kenyai közösségekben szentnek tartják. A kövek és a növények mindemellett Kenya sokszínűségét is szimbolizálják.
Van még egy vasszobor is a kertben, ami – szerintünk – a bombázás utáni romok közt talált vasdarabokból készült.

* Az interneten és a korabeli cikkekben 213 halálos áldozat szerepel, de a parkban elérhető összes információ szerint 218-an haltak meg.

Gyakorlati információk:

  • Helyszín: Moi Avenue és Haile Selassie Avenue kereszteződése, a Cooperative House mellett
  • Nyitvatartás: hétfőtől szombatig 6.00-18.00, vasárnap 13.00-17.00
  • Belépőjegy: a parkba 30 shilling, a múzeumba 150 Ksh (külföldieknek), ill. 100 Khs (helyieknek)
  • Mosdó: van, 20 Ksh (múzeumlátogatóknak ingyenes)
  • Egyéb: a parkban ingyenes wifi áll rendelkezésre (a kiírás szerint legalábbis, mi nem próbáltuk)
  • Weboldal: http://memorialparkkenya.org/

Archívum

Tetszik? Iratkozz fel!

Ha szeretnél rendszeresen értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről és az aktuális hírekről, iratkozz fel hírlevelemre. 

Pin It on Pinterest

Share This